O trotinetima

Ovo je vodič za električne trotinete. Polazna tačka za sve informacije o njihovoj istoriji, različitim komponentama, putovanjima na posao, zakonima, sigurnosti, održavanju…

O trotinetima

Električni trotineti, poput Razor trotineta iz 1990-ih, imaju dva točka, platformu koja se naziva daska i volan za upravljanje. Razlikuju se od nemotorizovanih trotineta iz 90-ih zahvaljujući dodavanju baterije, elektronike, većih (često vazduhom napunjenih) guma i elektromotora.

Iako je većina trotineta namenjena za vožnju dok se stoji na dasci, neki trotineti se mogu pretvoriti u sedeće električne trotinete sa opcionim dodacima.

U poslednje vreme zabeležen je ogroman porast zanimanja za trotinete.

Iznajmljivanje trotineta povećalo je svest javnosti o mikromobilnosti i podstaklo rast tržišta. Eksplozija tržišta dovela je do uvoza stotina različitih modela električnih trotineta ogromnog broja različitih marki.

Iako većina kompanija proizvodi električne trotinete za odrasle, neke kompanije – posebno Razor – ciljaju tržište dece i  tinejdžera.

Delovi trotineta

Baterija

baterije su napravljene od „individualnih ćelija“ i zato su dugotrajne. Baterije su „rezervoar za benzin“ električnog trotinta. Čuvaju energiju koju troši elektromotor i ostali dodaci, uključujući svetla.

Kočnice

Kočnice su vrlo bitna stavka na troinetu, jer su direktno odgovorne za vašu bezbednost.

Kontroler brzine

Ovaj deo je jako važan, jer njime regulišete željenu brzinu.

Daska (platforma za stajanje)

Daska je platforma na kojoj stojite tokom vožnje. Mnoge su gumirane da bi se obezbedila bolja vuča. Daska na električnom trotinetu – poput one na skejtbordu – stvar je na kojoj stojite. Neki električni trotineti imaju bateriju ugrađenu u dasku.

Volan

Volan je vaša glavna veza sa trotinetom. Opremljeni su svim kontrolama, uključujući gas, kočnice, prikaz brzine/podešavanja i dugmad za napajanje. 

Svetlo

Dobro osvetljenje trotineta važno je za noćnu vožnju i ostajanje vidljivim noću. Gotovo svaki električni trotinet dolazi sa najmanje jednim LED svetlom i zadnjim svetlom koje se aktivira kočenjem. Pored toga, mnogi trotineti takođe uključuju raznobojne LED diode koje se omotavaju ili sijaju ispod daske. Ovu vrstu osvetljenja nazivamo swag osvetljenjem.

Motor

trotineti za odrasle imaju ugrađen jači motor, često u oba točka.

Stem

Stem je preklopna metalna cev koja povezuje  upravljač sa prednjim točkovima. Na nekim električnim trotinetima mehanizam za sklapanje predstavlja izvor frustracije zbog nestabilnosti.

Amortizeri

jeftiniji modeli električnih trotineta nemaju amortizere, što vožnju čini nebezbednom i neudobnom. Kada kupujete trotinet uvek kupite model sa amortizerima.

Gume

Gume daju vuču za ubrzanje ili kočenje u hitnim slučajevima. Gume su vaša veza sa putem i utiču na kvalitet vožnje, vuču, domet i performanse kočenja vašeg električnog skutera.

 

Zakon

Zakoni u vezi sa električnim trotinetima se dosta razlikuju u zavisnosti od države, ali i samog grada. U nekima su električni trotineti potpuno zabranjeni.

Kod nas u zemlji Zakon o električnim trotinetima ne postoji, pa je najbolje da pratite upute koji se tiču Zakona o saobraćaju.

Vodite računa kada putujete u inostranstvo da se dobro informišete o lokalnim zakonima u vezi sa električnim trotinetima. Generalno, tamo gde su legalni, većina ih reguliše na isti način kao i bicikle – moraju voziti na ulici ili biciklističkim stazama i zabranjeno je voziti se trotinetom trotoarom ili pešačkim stazama.

Kao i biciklisti, morate se pridržavati svih saobraćajnih zakona. To uključuje zaustavljanje na znakovima zaustavljanja, crvena svetla i ostalo.

Bezbednost

Bezbednost nije šala – budite svesni da možete da poginete ili ostanete trajni invalid vozeći električni trotinet ukoliko imate udes.

Sigurnosna oprema, uključujući kacigu, apsolutno je neophodna kada se vozi električni trotinet bilo kojom brzinom. U zavisnosti od brzine i vrste uslova vožnje, trebaće više ili manje opreme za ličnu bezbednost.

Sigurnosna oprema koja može sprečiti nesreće i ublažiti povrede uključuje:

  • Kaciga
  • Rukavice
  • štitnici za kolena
  • Štitnici za laktove
Scroll to Top